Prvi 915 pregleda 19. lipnja 2020.

Proveli eksperiment: Jedan je bio mesojed, a drugi vegan

theturnertwiins/Instagram

Einstein je još davno govorio o "paradoksu blizanaca", gdje se jedan identični blizanac šalje u svemir raketom velike brzine, a drugi ostaje na Zemlji. U pokusu bi, zbog prostorne relativnosti, blizanac na Zemlji ostario više.

Postavlja se pitanje, bi li se takav eksperiment mogao primijeniti na načinu prehrane i kakvi bi bili rezultati.

Čini se da bi jer nam BoredPanda donosi priču o jednojajčanim blizancima, Hugu i Rosu koji su punih 12 tjedana, od siječnja do ožujka, prakticirali potpuno drugačiji tip ishrane. Dok je Hugo jeo samo vegansku hranu, Ross je jeo sve, ali s naglaskom na mesnim proizvodima.

Hugo i Ross su otpočetka eksperimenta bili pod nadzorom znanstvenika sa znanstvenog studija ‘King's College’, koji su između ostalog pratili njihovu težinu, kolesterol i masnoću u krvi. Njihovo je mišljenje bilo da se uspoređivanje prehrane može smatrati legitimnijim nego u drugim slučajevima s obzirom da je riječ o genetski identičnim ispitanicima.

Uz kontroliranu i ograničenu prehranu, blizanci bi uz to odradili trening izdržljivosti pet do šest puta tjedno.

Nakon 12 tjedana, Hugo (vegan) je sa 83 kilograma te 13% masnoće u krvi i pao na 79 kilograma, te je smanjio masnoću na 12%.

Ross (mesojed) je počeo eksperiment s 79 kilograma i 13% tjelesne masti, a na kraju je dobio 10 kilograma mišića i 4% masnoće. Dakle, razina tjelesne masnoće na kraju je iznosila 15%, a težina 89 kg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A month into our Meat vs Plant diet experiment. ⁣ ⁣ Hugo had a good energetic start to the month with the plant based food but has now started to feel hungry earlier in the day, which might be due to his body adapting to the new macros. ⁣ ⁣ Ross has been carrying an injury for the last week but as his diet hasn’t changed that much, his energy levels have stayed pretty normal. ⁣ ⁣ The main difference with the diets is that meat seems suppress your hunger for longer and finding vegan food in restaurants is a nightmare! ⁣ #diet #science #testing #compare #training #fitness #together #vegan #plant #meat #energy #difference #adventure #training #adapt #fit #gym #macros #food

Objavu dijeli The Turner Twins (@theturnertwiins)

Znanstvenici su također prikupili uzorke fekalija prije i nakon eksperimenta i otkrili još neke zanimljivosti. Ispada da je Hugoov mikrobiom crijeva postigao veću otpornost na kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što dokazuje da veganska prehrana pomaže smanjenju rizika od navedenih bolesti. Ipak, iako se Rossov mikrobiom samo malo promijenio, ostao je mnogo dosljedniji od Hugovog, veganskog.

U svakom slučaju, i blizanci i znanstvenici su došli do zaključka kako svaka vrsta prehrane ima svoje prednosti i mane pa bi raznolika prehrana bila najbolje rješenje.

 

Prva epizoda 'Teinih dnevnika' izlazi 2. srpnja. Stay tuned!

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?