Prvi 1560 pregleda 08. ožujka 2022.

Evo zašto je Međunarodni dan žena toliko važan!

unsplash

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena kojim odajemo počast raznim postignućima žena diljem svijeta, ali i svim onim ženama koje se bore za svoja i tuđa prava

Danas je 8. ožujka, datum na koji, već više od sto godina, obilježavamo Međunarodni dan žena. Ovaj dan posvećen je odavanju priznanja kulturnim, političkim i socioekonomskim postignućima žena diljem svijeta, piše The Yorkshire Post.

No, kako i gdje je sve počelo te zašto ovaj praznik ima puno veću važnost nego što svi to mislimo, saznajte u nastavku!

via GIPHY

Kako je Dan žena postao međunarodni praznik?

Ideja za obilježavanjem Dana žena nastala je iz radničkog pokreta 1908. godine, kada je 15 tisuća žena marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću i pravo glasanja na izborima.

Godinu dana kasnije, američka Socijalistička partija proglasila je prvi Nacionalni dan žena, a komunistička aktivistica i strastvena zastupnica ženskih prava, Clara Zetkin, zalagala se za to da Dan žena bude međunarodni praznik. 

via GIPHY

Clara je svoju ideju predstavila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena radnica u Kopenhagenu i reakcije na njen prijedlog bile su jako pozitivne. Sto žena iz 17 zemalja koje su prisustvovale na tom događaju, Clari su dale punu potporu. 

Tako se Međunarodni dan žena počeo obilježavati 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Zašto se Dan žena obilježava 8. ožujka?

No, kao datum obilježavanja nije bio određen 8. ožujka već 19. ožujka. Datum obilježavanja promijenjen je tek 1917. godine kada su, za vrijeme Prvog svjetskog rata, žene diljem Rusije pokrenule marš i tražile 'kruh i mir'. 

via GIPHY

Marš se održao 8. ožujka i tako je to postao datum kada se obilježava Međunarodni dan žena. 

Svaki Dan žena ima svoju temu

Iako svakim Danom žena obilježavamo borbu za ženska prava, on svake godine ima neku specifičnu temu na koju se najviše obraća pozornost. Tema ovogodišnjeg Dana žena je razbijanje pristranosti (#breakthebias) koja često sputava žene da razvijaju svoje potencijale. Osobito u poslovnom svijetu gdje 'glavnu riječ' uglavnom vode muškarci.

Koje boje simboliziraju međunarodni dan žena?

Osim teme, koja se svake godine mijenja, Dan žena ima i svoje simbolične boje. To su ljubičasta, bijela i zelena. Ljubičasta boja simbolizira pravdu i dostojanstvo, zelena simbolizira nadu, a bijela čistoću (što se smatra pomalo kontroverznim).

Ove boje, kao simbol Dana žena, odredila je engleska Ženska socijalna i politička unija 1908. godine. 

 

JESI LI TI NOVA TIKTOK ZVIJEZDA? PRIJAVI SE! #zapaliinternet

 | Autor:

Tvoja reakcija?